| forside | forening | Bird Alarm | årbok |
Brukernavn:
Registrer deg som ny bruker her | Glemt passord? Passord:
Keiser og Konge på en og samme dag!

Skrevet av: Eirik Nydal Adolfsen
Sist oppdatert: 18.03.2009

Det var ikke bare kong Harald som feiret adelig i slutten av februar 2007!
Søndag 18.februar ble Norges første keiserørn oppdaget. Kjell Mjølsnes, Øyvind Egeland og Even Mjåland stod på broen ved Bjårvatnet og skådet mens en stor og kraftig ørn hang i luften. "Havørnen" fikk gradvis mer oppmerksomhet, men keiserørn er som kjent ikke akkurat det første alternativet man tenker på i midten av februar. Etter hvert ble det klart for observatørene at dette faktisk var noe stort, og så snart keiserørn filen ble åpnet var artsbestemmelsen grei. Årets første Olagull var i boks. En rekke dokumentasjonsbilder ble fyrt av, og massene ble varslet. Ørnen dro etter hvert mot sør, hvor den ble gjenfunnet sittende på knauser sammen med en havørn. Den fløy så tilbake mot Bjårvatnet igjen og viste seg flere ganger i dette området, til Jærskådernes store fornøyelse. Fuglen ble sett jevnlig i flukt i et større område resten av dagen.
I keiserens klær. Hvem hadde trodd at en keiserørn skulle dukke opp på Jæren i februar? Foto: Thomas Bentsen

Finnerne av keiserørnen fortsatte skådingen, og på Hølland innenfor Ogna gikk de rett på en rødtoppfuglekonge. Fuglen, en flott hann, var svært samarbeidsvillig, og utgjorde dagens andre kryss for mange skådere denne søndagen.

Keiserørn er observert 25 ganger i Danmark (netfugl.dk) tom. 2005, og 10 ganger i Sverige tom. 2003 (club300.se). I Danmark har mai, juni og september alle 5 funn hver, mens i Sverige har september majoriteten av funnene. Ved minst to anledninger har en svensk fugl blitt gjenoppdaget flere år på rad. Dette er også tilfellet for en longstayer som holder seg i Skåne akkurat nå. Keiserørnen i Hå ble gjenoppdaget 20.februar, og forhåpentligvis vil også den holde seg i området i lang tid.

[Til artikkeloversikt]