| forside | forening | Bird Alarm | årbok |
Brukernavn:
Registrer deg som ny bruker her | Glemt passord? Passord:
Rødbrystlo - Røst slo til igjen!

Rødbrystlo
Langneset, Røstlandet, Røst , 20.10.2009
Foto: John Stenersen ©

Skrevet av: John Stenersen
Sist oppdatert: 24.10.2009

Etter en gjennomsnittlig høst med mer vær enn fugl på Røst, var det med en viss forventning jeg reiste ut til øya denne uka. Værmeldinga var bra, og selv om slutten av oktober er i seineste laget, kan man aldri vite.
Å snuble over en rødbrystlo rett utenfor sjøfuglbua på Langneset overgår imidlertid enhver forventning! Og det var faktisk det vi gjorde tirsdag ettermiddag, Steve Baines og jeg. Litt frustrert over det vedvarende bygeværet da vi skulle forlate bua, trosset vi regnet og bega oss en sving ut på neset for å se nærmere på to kortnebb og en sædgås som satt og beitet. Og plutselig sprang den opp foran oss mellom tre fjæreplytt; en lys, mellomstor lo, høyreist og langbeint med slankt, fint nebb.

Fuglen var medgjørlig, og lot seg villig fotografere. Og gjennom søkeren falt karakterene på plass; hodetegninger og brystbånd. Deretter bar det rake veien til flyplassen for en rask konsultasjon med Steves felthåndbok før vi med full sikkerhet kunne ta opp telefonen og claime Norges tredje rødbrystlo!

Til å være et tredjefunn for Norge, er rødbrystlo en tung bombe i vesteuropeisk sammenheng, og dette var det første kryssbare funent i Norge. Naturlig nok førte dette til en del ivrige dagsturister til Røst de neste dagene, og både onsdag og torsdag kunne lykkelige skådere fra sør i landet beskue den vakre fuglen. Fredag var den imidlertid forsvunnet.

[Til artikkeloversikt]