| forside | forening | Bird Alarm | årbok |
Brukernavn:
Registrer deg som ny bruker her | Glemt passord? Passord:
Rødbrystspurv på Lista

Rødbrystspurv, Emberiza buchanani. Legg spesielt merke til den lyse øyeringen som står tydelig frem i ansiktet og nebbet som mangler mørk nebbrygg. Ryggen er jevnt farget i gråbrunt med blyanttynne streker. Hortulan har varmere brunfarget rygg med kraftigere streker. Overgumpen er også lys gråbrun uten hortulanens tydeligere streker.
Gunnarsmyra, Farsund, VA , 11.08.2011
Foto: Vegard Bunes ©

Her er rygg og overgump godt synlig. Et annet kjennetegn er de rustfargete skulderfjærne i kontrast mot grå rygg.
Gunnarsmyra, Farsund, VA , 11.08.2011
Foto: Vegard Bunes ©

Rødbrystspurven holdt seg på grusveien på Gunnarsmyra.
Gunnarsmyra, Farsund, VA , 11.08.2011
Foto: Vegard Bunes ©

Skrevet av: Eirik Nydal Adolfsen
Sist oppdatert: 11.08.2011

Bare fire dager siden forrige Norges-gull ble det funnet enda en ny art for landet: En rødbrystspurv, emberiza buchanani, oppdaget på Gunnarsmyra i Farsund kommune.
Fuglen ble funnet onsdag av Geir Birkeland som nylig har flyttet fra Kristiansand til Farsund kommune. Den ble oppdaget ved grusveien på Gunnarsmyra, og initialt ble den bestemt til hortulan, Emberiza hortulana. Den ble lett etter onsdag ettermiddag uten resultat, og først på torsdagen ble den gjenfunnet. Hortulan er en sjeldenhet på Lista, og fuglen fikk derfor mye oppmerksomhet. Etterhvert som Vegard Bunes kom til stedet reagerte man på flere kjennetegn. For det første gikk det røde i brystet helt opp til strupen, og fuglen hadde bare en liten lys strupeflekk. Ryggen var svært fint streket, og overgumpen var jevnt tegnet. Det var ikke en 1k-fugl. Spørsmålet dukket etterhvert opp: Kunne dette være noe annet enn en hortulan?! Litteraturen ble konsultert, og etterhvert kunne man gå inn én etter én karakter for rødbrystspurv. En ny art for landet!
Fuglen var stabil på grusveien hele ettermiddagen og kvelden og er fortsatt på plass i skrivende stund.

Rødbrystspurv hekker fra det Kaspiske hav og videre østover i Asia, og overvintrer i det sørlige Asia. Arten er en ekstrem raritet i Europa. I følge netfugl.dk og tarsiger.com foreligger følgende funn:

16. oktober 2004: Ett ind. ringmerket Castricum, Nederland. Ua. neobscura. 1. funn for Europa.
30. oktober 2006: Pori, Finland. 2. funn for Europa.
13. september 2009: Kypros.
13. oktober 2009: Helgoland, Tyskland.
2. juni 2010: En fugl filmet ved Utlangan i Blekinge, Sverige. Initialt oppfattet som hunnfarget hortulan, først i november ble fuglen korrekt artsbestemt til rødbrystspurv fra bildene.

Fire av de fem overnevnte funnene er godt dokumentert. Forutsatt at samtlige er godkjente vil fuglen fra Lista bli det sjette funnet i Europa.

Gratulerer til finnerne med nok et spennende funn! Dette var årets femte Ola-gull etter klippesvale, knoppsjøorre, gråvingemåke og sibirjernspurv.

[Til artikkeloversikt]